Îți place?

Nu ştii ce este un nebun ?

3 iulie 2012
" - Nu ştii ce este un nebun ? întreabă Zedka
   - Nu ştiu ce este un nebun - şopti Veronika -. Eu însă nu sunt. Sunt o sinucigaşă ratată.
   - Nebun este cine trăieşte în propria-i lume. Ca schizofrenicii, psihopaţii, maniacii. Sau persoanele care sunt diferite de celelalte. Am să-ţi spun o poveste: 

     
      Un mare vrăjitor, vrând să distrugă un regat, a turnat o băutură vrăjită în puţul din care beau toţi locuitorii lui. Oricine bea din apa aceea înnebunea. A doua zi de dimineaţă, a băut din ea toată populaţia şi toţi şi-au pierdut minţile, afară de rege, care avea un puţ doar pentru el şi familia lui, la care vrăjitorul nu putea ajunge. Alarmat, regele a încercat să ţină în frâu poporul, luând o serie de măsuri de siguranţă şi de sănătate publică: dar poliţaii şi inspectorii băuseră din apa otrăvită şi socoteau că deciziile regelui erau o absurditate, hotărând să nu le respecte cu nici un chip.
Când luară cunoştinţă de acele decrete, locuitorii regatului rămaseră încredinţaţi că suveranul înnebunise, şi acum scria lucruri fără sens. Strigând, o porniseră spre castel şi-i ceruseră să abdice.
Disperat, regele a fost de acord să părăsească tronul, dar regina l-a oprit, zicând: „Să mergem acum şi noi până la fântână şi să bem din ea. Astfel vom fi şi noi la fel ca ei.”
Zis şi făcut: regele şi regina au băut din apa nebuniei şi-au început numaidecât să îndruge lucruri fără noimă. Supuşii lor s-au căit pe loc de vreme ce regele dovedea atâta înţelepciune, de ce să nu-l lase să-şi cârmuiască ţara?
Şi ţara a trăit mai departe în pace, deşi locuitorii ei se comportau în chip foarte diferit de vecinii lor. Regele a putut să cârmuiască până la sfârşâtul zilelor sale.
  
  Veronika râse.
    -Dumneata nu pari nebună, zise ea zâmbind.
    - Ba sunt. Ştii ce există acolo, afară, dincolo de zidurile ospiciului Villete ?
    - Oameni care au băut din acelaşi puţ.
    - Exact. Ei cred că sunt normali, pentru că toţi fac acelaşi lucru. "


(Fragment extras din Veronika se hotărăşte să moară de Paulo Coelho).

3 Părerei:

Life spunea...

Angă >:D<

Cloe spunea...

Waw..

Agata A. spunea...

I'M SO READING THIS.

Trimiteți un comentariu